top of page

2. teden - kuhinjske omarice in predali (05.01. - 11.01.)

52 tednov za moj dom

Ta teden se pogovarjava pa o kuhinjskih omaricah in predalih, kjer bo potekalo odstranjevanje navlake in organiziranje stvari.

Ampak tako organiziranje, da na koncu z lahkoto najdeš vse kar potrebuješ, takrat, ko potrebuješ.

Bistvo tega izziva "52 tednov za moj dom" je, da delo razdeliva na manjša opravila in se tako ne počutiš preobremenjeno - to ti razložim v korakih spodaj.Zelo pomaga, da določiš namen omaric in predalov.

Ne gre za to, da jih narediš lepe in pripravljene za fotografiranje za naslovnico revije, čeprav je tak končni rezultat seveda super.

Namen organiziranja tega dela tvojega doma je omogočiti enostaven dostop do tistega, kar potrebuješ za kuhanje ali druge kuhinjske dejavnosti, ko jih izvajaš.

S to idejo v mislih se lahko dobro odločiš glede funkcionalnosti in organizacije, ki bo prava za potrebe tvoje družine, ne da si ob tem zase narediš še več dela.


Zdaj je čas, da skupaj stopiva v akcijo in se tega izziva lotiva z navdušenjem - itak je le enkrat na teden nekaj za urediti, pa potem ne težim več ;) (razen za pult - to bom skozi cel izziv opozarjala)

Spodaj imaš še nekaj pozitivnih razlogov ga ohranjanje motivacije, če ti slučajno pade.


Če si prvič tukaj, si preberi še vse o prvem tednu (klikni tukaj)


Preden začneš, upoštevaj naslednje usmeritve pri organizaciji kuhinjskih predalov in omaric:

  1. Kakorkoli se ti sliši odlična ideja, da se lotiš cele kuhinje naenkrat, jo prosim opusti. Ker na ničemer ne pridobiš - lahko se pa močno utrudiš, pade ti motivacija, pa še vse razvlečene stvari je treba pospraviti nazaj. Nočeš začeti nečesa, odstraniti VSEGA, nato pa ti bo zmanjkalo časa in energije za ugotavljanje kako in kam, povsod pa bodo kupi posode in pribora. Zato predlagam, da hkrati delaš samo na eni ali dveh omaricah ali predalih.

  2. ko pospravljaš stvari iz malo rabljenih predalov ali omaric, lahko med tem izzivom srečaš kar nekaj že prašnih predmetov. Lahko jih nežno očistiš z milnico, kar pa ni nikakor obvezno, je pa res, da nekateri postanejo ... malce nervozni ;) ko vidijo prah.

  3. ko popolnoma izprazneš predal ali omarico, je pravi čas, da posesaš prah in po želji prestaviš ali dodaš police. Še enkrat, to ni obvezno in če imaš občutek, da bi te tako opravilo preveč upočasnilo, tega pač ne stori. Je pa odlična priložnost, da predale in omarice dobro očistiš.
1. korak: Spomni se funkcij tvoje kuhinje še iz prejšnjega tedna

Prvi korak izziva organizacije kuhinjskih omaric in predalov je, da se spomniš kakšen je glavni namen tvoje kuhinje (prejšnji teden) Če ne veš ali se ne spomniš, o čem govorim, si vzemi minuto in ponovno preberi tisti del izziva iz prejšnjega tedna. Upoštevanje tega glavnega namena kuhinje, ko delaš naprej po spodnjih korakih, ti po pomagalo ugotoviti kaj popolnoma odstraniti iz kuhinje, kaj prestaviti v druge prostore in kako razporediti stvari, ki jih hraniš v omaricah in predalih.


*** iz prejšnjega tedna: Preden greš v akcijo, se prepričaj, da greš z organizacijo v pravo smer.

To pomeni, da najprej določi kakšen je glavni namen tvoje kuhinje - zaveden in nezaveden namen, ravno tako pa določi kako jo želiš uporabljati v prihodnje.


2. korak: Zmanjšaj količino stvari v kuhinjskih omaricah in predalih

Drugi korak v izzivu organizacije kuhinjskih predalov in kuhinjskih omar je odstranjevanje odvečnih stvari iz omaric in predalov, tako da je v njih dejansko prostor za tisto, kar želiš shraniti.

Cilj za predale naj bo, da se jih lahko normalno odpira in zapira in da do stvari, ki jih potrebuješ, lahko prideš brez brskanja.

Cilj za tvoje kuhinjske omarice pa, da lahko stvari preprosto vzameš iz omare, brez preveč prekladanja, pa da ti nič ne pade iz omare, ko jo odpreš.

Za ta korak mogoče ne bo dovolj samo ena runda čiščenja in organiziranja, lahko da se bo treba večkrat vrniti in ugotavljati kako in kaj, da bo zadeva urejena.Zmanjšaj stvari, ki jih v svojem stanovanju sploh ne bi smeli več imeti


Prvi del drugega koraka je zmanjšanje količine stvari. Odstrani vse stvari iz omaric in predalov, ki v tvojem prostoru nimajo kaj iskati. Vrzi v smeti ali pa podari.

Nekaj primerov:

  • polomljeni predmeti

  • podvojeni predmeti

  • odvečni predmeti (ne potrebuješ 15 lončkov za čaj, niti vseh tistih plastičnih kozarčkov)

  • plastični pokrovčki brez posodic in plastične posodice za shranjevanje brez pokrovčkov

  • Stvari, ki jih ne uporabljaš (ker so grde, ne delajo dobro, ti niso všeč ...)

  • Stvari, ki v 1 letu niso prišle na vrsto za uporabo


Odstranite stvari iz kuhinjskih omaric in predalov, ki naj bodo namesto tega nekje drugje v tvojem domu


Naslednji korak v organiziranju kuhinjskih omar je lahko precej težaven, to pa je odstranjevanje stvari, ki bi v resnici morale iti nekam drugam v tvojem stanovanju.

Najprej odstrani in postavi na boljše mesto vse stvari, ki ne sodijo v nobeno funkcijo tvoje kuhinje. Če imaš na primer v kuhinjskih omaricah veliko zdravil, določeno pa je, da gredo zdravila raje kam drugam, jih premakni zdaj.

(Zdravila bomo sicer organizirali kdaj drugič)

Nato pa je treba vse, kar ti ostane in kar je povezano s funkcijami kuhinje, razvrstiti.