top of page

2. teden - kuhinjske omarice in predali (05.01. - 11.01.)

52 tednov za moj dom

Ta teden se pogovarjava pa o kuhinjskih omaricah in predalih, kjer bo potekalo odstranjevanje navlake in organiziranje stvari.

Ampak tako organiziranje, da na koncu z lahkoto najdeš vse kar potrebuješ, takrat, ko potrebuješ.

Bistvo tega izziva "52 tednov za moj dom" je, da delo razdeliva na manjša opravila in se tako ne počutiš preobremenjeno - to ti razložim v korakih spodaj.



Zelo pomaga, da določiš namen omaric in predalov.

Ne gre za to, da jih narediš lepe in pripravljene za fotografiranje za naslovnico revije, čeprav je tak končni rezultat seveda super.

Namen organiziranja tega dela tvojega doma je omogočiti enostaven dostop do tistega, kar potrebuješ za kuhanje ali druge kuhinjske dejavnosti, ko jih izvajaš.

S to idejo v mislih se lahko dobro odločiš glede funkcionalnosti in organizacije, ki bo prava za potrebe tvoje družine, ne da si ob tem zase narediš še več dela.


Zdaj je čas, da skupaj stopiva v akcijo in se tega izziva lotiva z navdušenjem - itak je le enkrat na teden nekaj za urediti, pa potem ne težim več ;) (razen za pult - to bom skozi cel izziv opozarjala)

Spodaj imaš še nekaj pozitivnih razlogov ga ohranjanje motivacije, če ti slučajno pade.


Če si prvič tukaj, si preberi še vse o prvem tednu (klikni tukaj)


Preden začneš, upoštevaj naslednje usmeritve pri organizaciji kuhinjskih predalov in omaric:

  1. Kakorkoli se ti sliši odlična ideja, da se lotiš cele kuhinje naenkrat, jo prosim opusti. Ker na ničemer ne pridobiš - lahko se pa močno utrudiš, pade ti motivacija, pa še vse razvlečene stvari je treba pospraviti nazaj. Nočeš začeti nečesa, odstraniti VSEGA, nato pa ti bo zmanjkalo časa in energije za ugotavljanje kako in kam, povsod pa bodo kupi posode in pribora. Zato predlagam, da hkrati delaš samo na eni ali dveh omaricah ali predalih.

  2. ko pospravljaš stvari iz malo rabljenih predalov ali omaric, lahko med tem izzivom srečaš kar nekaj že prašnih predmetov. Lahko jih nežno očistiš z milnico, kar pa ni nikakor obvezno, je pa res, da nekateri postanejo ... malce nervozni ;) ko vidijo prah.

  3. ko popolnoma izprazneš predal ali omarico, je pravi čas, da posesaš prah in po želji prestaviš ali dodaš police. Še enkrat, to ni obvezno in če imaš občutek, da bi te tako opravilo preveč upočasnilo, tega pač ne stori. Je pa odlična priložnost, da predale in omarice dobro očistiš.




1. korak: Spomni se funkcij tvoje kuhinje še iz prejšnjega tedna

Prvi korak izziva organizacije kuhinjskih omaric in predalov je, da se spomniš kakšen je glavni namen tvoje kuhinje (prejšnji teden) Če ne veš ali se ne spomniš, o čem govorim, si vzemi minuto in ponovno preberi tisti del izziva iz prejšnjega tedna. Upoštevanje tega glavnega namena kuhinje, ko delaš naprej po spodnjih korakih, ti po pomagalo ugotoviti kaj popolnoma odstraniti iz kuhinje, kaj prestaviti v druge prostore in kako razporediti stvari, ki jih hraniš v omaricah in predalih.


*** iz prejšnjega tedna: Preden greš v akcijo, se prepričaj, da greš z organizacijo v pravo smer.

To pomeni, da najprej določi kakšen je glavni namen tvoje kuhinje - zaveden in nezaveden namen, ravno tako pa določi kako jo želiš uporabljati v prihodnje.


2. korak: Zmanjšaj količino stvari v kuhinjskih omaricah in predalih

Drugi korak v izzivu organizacije kuhinjskih predalov in kuhinjskih omar je odstranjevanje odvečnih stvari iz omaric in predalov, tako da je v njih dejansko prostor za tisto, kar želiš shraniti.

Cilj za predale naj bo, da se jih lahko normalno odpira in zapira in da do stvari, ki jih potrebuješ, lahko prideš brez brskanja.

Cilj za tvoje kuhinjske omarice pa, da lahko stvari preprosto vzameš iz omare, brez preveč prekladanja, pa da ti nič ne pade iz omare, ko jo odpreš.

Za ta korak mogoče ne bo dovolj samo ena runda čiščenja in organiziranja, lahko da se bo treba večkrat vrniti in ugotavljati kako in kaj, da bo zadeva urejena.



Zmanjšaj stvari, ki jih v svojem stanovanju sploh ne bi smeli več imeti


Prvi del drugega koraka je zmanjšanje količine stvari. Odstrani vse stvari iz omaric in predalov, ki v tvojem prostoru nimajo kaj iskati. Vrzi v smeti ali pa podari.

Nekaj primerov:

  • polomljeni predmeti

  • podvojeni predmeti

  • odvečni predmeti (ne potrebuješ 15 lončkov za čaj, niti vseh tistih plastičnih kozarčkov)

  • plastični pokrovčki brez posodic in plastične posodice za shranjevanje brez pokrovčkov

  • Stvari, ki jih ne uporabljaš (ker so grde, ne delajo dobro, ti niso všeč ...)

  • Stvari, ki v 1 letu niso prišle na vrsto za uporabo


Odstranite stvari iz kuhinjskih omaric in predalov, ki naj bodo namesto tega nekje drugje v tvojem domu


Naslednji korak v organiziranju kuhinjskih omar je lahko precej težaven, to pa je odstranjevanje stvari, ki bi v resnici morale iti nekam drugam v tvojem stanovanju.

Najprej odstrani in postavi na boljše mesto vse stvari, ki ne sodijo v nobeno funkcijo tvoje kuhinje. Če imaš na primer v kuhinjskih omaricah veliko zdravil, določeno pa je, da gredo zdravila raje kam drugam, jih premakni zdaj.

(Zdravila bomo sicer organizirali kdaj drugič)

Nato pa je treba vse, kar ti ostane in kar je povezano s funkcijami kuhinje, razvrstiti.


Če narediš vse naenkrat, odstranjuješ in sortiraš, je lahko hitro preveč za živčke. Zato gremo lepo počasi.


3. korak: Razvrsti preostale stvari glede na to, kako pogosto jih uporabljaš

Tretji korak v izzivu organizacije kuhinjske omare je razvrstitev predmetov, ki se jih odločiš obdržati v svojem domu in bodo verjetno ostali v kuhinji, v eno od teh treh razvrstitev:

  • Predmeti, ki se uporabljajo vsak dan

  • Predmeti, ki se pogosto uporabljajo (enkrat na nekaj dni do vsakih nekaj tednov)

  • Predmeti, ki se uporabljajo redko

V tvoji kuhinji je le "toliko" prostora za postavljanje in prestavljanje predmetov. S tem mislim, da pač ne moreš dodajati in obračati omaric in predalov - so tam tako kot so.

Do nekaterih takih prostorov pridemo zlahka - npr. predal ob omivalniku, do drugih pa pridemo težje - npr. omarice pod stropom, do katerih lahko prideš s pomočjo stopničke.


Pravilo za organizacijo kuhinjskega predala in kuhinjske omare je, da pogosteje kot nekaj uporabljaš, lažje moraš priti do tega.

Če te še vedno skrbi, da v omaricah in predalih ne bo dovolj prostora, je mogoče čas, da si še enkrat ogledaš tiste predmete, ki jih uporabljaš zelo redko in mogoče narediš še eno rundo sortiranja.

Pa razmisli, če gre mogoče kateri od teh predmetov v drug prostor, mogoče v klet - da ne bo največ prostora slučajno zavzel največji pekač, ki ga uporabljaš samo ob največjih praznikih, če kuhaš za 10 ljudi.

Vse, kar se redko uporablja, vendar ostane v kuhinji, naj bo na najmanj dostopnih mestih.

Pazi pa, da velikih in težkih stvari ne daješ v najvišje omarice - take stvari raje odlagaj v spodnje, težje dostopne omarice (kjer se je treba skloniti, da prideš do zadnjega dela)


Zdaj pa v naslednjem koraku vse stvari, ki jih uporabljaš vsak dan ali pogosto, začni polagati v ostale kuhinjske predale in omare.

V tem koraku daj prednost najprej tistim predmetom, ki jih uporabljaš res vsak dan, nato pogosto uporabljenim predmetom, tako da bodo ti predmeti v najbolj dostopni točki kuhinje.




4. korak: Strateško pospravi vse v svoje kuhinjske omare in predale

V tem zadnjem koraku dejansko organiziraj stvari, ki so ti ostale. Ključ tega koraka je, da stvari postaviš tja, kjer bi bilo najbolj logično, da se jih lažje doseže, ko se jih potrebuje.

Eden najpreprostejših načinov, kako to narediti je, da svojo kuhinjo razdeliš na cone.


Poskrbi, da stvari daješ blizu mesta, kjer se bodo uporabljale. Lonci in ponve naj bodo blizu štedilnika, noži blizu kuhinjskega korita, ravno tako naj bodo nekje v bližini tudi deske za rezanje.


Spodaj je naštetih nekaj kuhinjskih con, razmisli kateri predmeti iz tvoje kuhinje sodijo vanje.

Nekaj takih con se jih bo 100% prekrivalo, seveda je odvisno tudi od postavitve in velikosti kuhinje. Morda se ti tvoja kuhinja ne zdi idealna, ampak delamo s tem, kar imamo in iz tega naredimo najboljše kar lahko.

Že samo razmišljanje o bolj smiselni postavitvi ti lahko precej olajša zadevo.


Cona za pripravo hrane

Cona za pripravo hrane je cona, kjer hrano, ki jo pripravljaš narežeš, nasekljaš, očistiš, premešaš, itd.

To območje potrebuje kar nekaj prostora na pultu in bo najverjetneje zelo blizu korita.

V tem območju naj bodo predmeti, kot so noži, deska za rezanje, sklede za mešanje, mikserji in blenderji, merilne skodelice in jedilni pribor. Zloži jih v najbližje omarice in predale.


Kuhališče

Kuhalno območje je cona, kjer kuhaš na štedilniku, v pečici ali v mikrovalovni pečici. Zato mora biti ta cona blizu teh naprav. Na tem območju naj bodo lonci in ponve, pripomočki za kuhanje, (kuhalnice, tlačilke, metlice, spatule ...), pokrovke in pekači.


cona za krožnike, skodelice in pomivanje posode

Cona, kjer so krožniki, skodelice, kozarci za vsak dan.

Sem ne daješ "pribora in pogrinjkov za praznike".

To območje mora biti blizu pomivalnega stroja in / ali korita zaradi lažjega čiščenja in pospravljanja.

Na tej coni določi prostor tudi čistilom in detergentu za posodo, gobice in krpe tudi pašejo sem, pa kuhinjske krpe.

Če so v stanovanju majhni otroci, je fino, če jim določiš eno mesto, kjer bodo njihove skodelice in kozarci, da si lahko sami nalijejo vodo ali pripravijo zajtrk.


To so moji nasveti kako urediti te cone, ker je meni tako najlažje. Nad koritom imamo omaro s kozarci, skodelicami in krožniki, pod koritom je prostor za čistila, nad pomivalnim strojem je manjši pult za stvari, ki jih na hitro odlagamo in ne čakajo dolgo na vrnitev na svoje mesto.


Prehranjevalna cona

Cona prehranjevanja mora seveda imeti predmete, ki jih redno uporabljamo za uživanje obrokov. V mislih imam prte, krpe, sol, poper, skodelice, krožnike.

Tu se nahajajo krožniki in sklede za vsakdanjo uporabo, ne babičin porcelan in srebrnina.

Predmete v tej coni shrani v bližini kuhinjske mize ali jedilnice, če jo imaš.

Mi imamo mizo v kuhinji, zato so krožniki nad umivalnikom - to je tisto prekrivanje, o katerem sem pisala zgoraj - če nimaš prostora, naredi kar je najbolj smiselno.


Območje za shranjevanje hrane

V naslednjih tednih izziva #52tednovzamojdom se bom posvetila tudi shranjevanju živil, zato se tega ne rabiš lotevati v tem tednu.

Če pa nimaš namenskega prostora za shrambo, bo potrebno rezervirati prostor v omaricah in predalih. To pišem samo zato, da imaš lahko nekje zadaj, da se tega še lotiva in da ne bo ves prostor v kuhinji napolnjen s posodami.

V ta sklop spadajo tudi zaloge plastičnih vrečk, folija za živila in aluminijasta folija.


S tem so zaključene glavne cone v kuhinji.

Res razmisli, kam naj bi v tvoji kuhinji predmeti, ki jih potrebuješ, šli. Premikaj dokler ti ne postane najbolj smiselno. Razmišljaj katere predmete uporabljaš na različnih conah.


Zaradi teh opravil bo tvoja kuhinja pridobila na funkcionalnosti, tebi pa bo prihranjeno ogromno časa, ker bo stvari lažje poiskati in lažje uporabljati.


Predal za kramo

Če imaš predal, kamor mečeš vse, kar ne paše nikamor drugam, ga le pogosto preglej - predlagam 1x na mesec.

Nič ni narobe s takim predalom - sem gredo ponavadi zamaški, gumice, odpirači, ...

Dokler tja ne gredo "smeti", ki ti jih je škoda doložiti v koš, je vse ok.

Da bo predal uporaben in bo imel vrednost, ga redno očisti. Preglej in sortiraj predmete, omisli si plastične ločevalce.

Na ta način ohranja svoje priročne funkcije, ne da bi ga pretiravali in razmetavali do te mere, da ni več uporaben.



Plastične posode za shranjevanje hrane in steklenice za vodo

Idej za shranjevanje steklenic za vodo v tvojem domu je veliko.

Teh predmetov načeloma ne uporabljamo vsak dan, zato jim lahko najdeš bolj odročno mesto - kakšna omarica, ki ni ravno enostavno dostopna - lahko tudi tiste omare pod stropom, ki so dostopne s stopničko.

Nikakor ne poskušaj shraniti preveč teh posodic. Odstrani vse posodice, ki nimajo pokrovov, ravno tako odstrani pokrove, ki nimajo posode (je napisano na začetku)

Razmisli, če res potrebuješ toliko stekleničk in plastenk za vodo in toliko plastičnih posod.

Razmisli o posodicah, ki jih lahko zložiš eno v drugo in tako prihraniš prostor. Pokrovčke hrani pod zloženimi posodicami, lahko tudi ob posodicah.


Tu te prosim, da mi poveš kakšen sistem shranjevanja imaš ti, če imaš mogoče še kakšno idejo - lahko mi napišeš komentar, lahko mi pošlješ sporočilo, vesela bom tudi fotografij, ker je načinov shranjevanja teh predmetov res veliko.


Omarica pod kuhinjskim koritom

Pod koritom je prostor, ki ga lahko nameniš čistilom, vrečkam za smeti, krpicam, gobicam.

Ker gre za veliko število predmetov, lahko hitro pride do nereda.

Prostor mora biti funkcionalen in ne natlačen.

Mi zato uporabljamo plastične košarice za ločevanje. Pod koritom so shranjena namenska čistila, tablete za pomivalni stroj, detergent za posodo, rezervne krpe in gobice, vrečke za smeti in krtače za čiščenje.

Če imaš doma manjhne otroke, pazi, da spodaj ne shranjuješ strupenih predmetov, ker gre za zelo lahko dostopen prostor.



5. korak: Razmisli o rešitvah za shranjevanje v kuhinji za predale in omare, da čim bolj izkoristiš tvoj razpoložljivi prostor

Ko urejaš te omarice in predale v kuhinji, lahko prideš do ugotovitve, da potrebuješ več prostora, da bo kuhinja bolj funkcionalna. (jaz sem bolj za to, da čim več odstranim in ne prestavljam stvari)


Imam pa zate nekaj idej kako pridobiti dodaten prostor, da malenkosti hitreje najdeš:


  • vrtljivi krožniki za doze z osnovnimi živili - sladkor, sol, kava - da samo obračaš in ne rabiš vsega vsak dan prestavljati.

  • košare za predmete, ki jih redko uporabljaš - ki jih lahko postaviš na čisto zgornjo polico - te košare pridejo prav tudi pri povezanih predmetih - npr. za peko - vanilijev sladkor, pecilni, soda, kakav, limonina lupina, vanilija, sladke začimbe gredo lahko v eno tako okrasno košaro.

  • izkoristi prazne stene in nanje namesti police za kuharske knjige, lahko pa na steno daš tudi magnetni trak za nože, za začimbe ali druge kuharske pripomočke

  • V omare lahko dodaš dodatne police, če imaš prostor

  • Predale razdeli z razdeljevalci - za pribor, za začimbe (ikea ima super stvari za to), v predale lahko daš tudi nizke košarice in vanje pospravljaš razne kuharske pripomočke, je pa super rešitev tudi za reševanje predala s kramo.

  • stojalo za pokrovke - čeprav imam jaz pokrovke kar na loncih - globok predal in 6 loncev, več jih ne potrebujem. Pokrovke pa obrnem na kontra, da je ročaj v posodi in tako ne zadeva ob zgornji rob.

  • Organiziranje pekačev - ne bom pametna, ker tega še nisem čisto pogruntala - z veseljem sprejmem predloge. Zaenkrat jih hranim v čisto spodnjem predalu v kuhinji - imava tam, kjer je na tleh zaključna letev, 15 cm visoke predale (povišan pult) , pekače pa zložene enega na drugem. Rešitev je sicer uredu, vendar moram občasno preveč premetavati, da pridem do tistega, ki ga potrebujem.




Tako! Mislim, da je to v grobem vse, kar se tiče omaric in predalov.

Povej mi - kako ti gre? Je preveč? Povej mi svoje ugotovitve, ideje, izboljšave - lahko v komentarjih, lahko na sporočilo, lahko tudi na mail.

Pošlji mi kakšno before / after sliko, teh se sploh veselim. Če mi zraven napišeš, da dovoliš objavo, jih bom delila v story na instagramu (www.instagram.com/helenine_carovnije )

Če sodeluješ v teh mojih #52tednovzamojdom se sedaj res že trudiš, da bo tvoj prostor bolj organiziran. Sedaj je čas, da se tudi pohvališ.


izziv naslednjega tedna

Počasi delamo na svojih domovih, po en del naenkrat območje.

Ta teden se ukvarjaj predvsem z urejanjem omaric in predalov, ne pozabi pa tudi na čist pult in kuhinjsko korito iz prejšnjega tedna (to ostane za sproti - vsak dan, medtem, ko so omarice in predali omejeni na manjkrat :)

Želim si, da veš, da bo kuhinja v planu še nekaj tednov, lepo počasi in temeljito.


Naslednji teden se bo začelo organiziranje prostorov za shranjevanje hrane - shramba bo prva (tudi, če so to samo omarice s hrano - to je tudi shramba)

Kasneje pa sta na vrsti še hladilnik in zmrzovalnik.

Zato, ker smo v kuhinji vsak dan aktivni in pogosto potrebuje našo pozornost, sem ji namenila največ časa.


Hvala, ker si z menoj!

Prav neverjetno je kakšen odziv sem dobila na prve zapise letos. Zelo sem vesela, da navdušenje nad urejenim domom tako raste.

Vesela sem, da mi dovoliš, da ti pomagam pri urejanju doma. Hvala, ker mi zaupaš.







Recent Posts

See All
bottom of page