top of page

NAJBOLJŠE BOMBETKE ZA BURGERJE

Danes ne bomo razpredali o dogodkih (in odmevih), ampak se bomo kar lotili dela.


Za najboljše testo za bombetke potrebuješ čas - vsa umetnost, res. Dodatno je še, da narediš bogato mlečno testo, ki je multi uporabno.



BOMBETKE


Sestavine:

  • 2 jajci

  • 2 žlici sladkorja

  • 2 dcl toplega mleka (!) toplega, ne vročega!

  • 1 vrečka suhega kvasa / pol kocke svežega

  • 125 g mehkega masla

  • 440 g moke

  • 1 žlička soli


Priprava:


(Jaz kvasnega nastavka ne delam, ker se mi zdi potrata časa in nepotrebno pacanje, vi pa lahko začnete s kvasnim nastavkom, če želite, oziroma mi ne zaupate ;) )

Vse sestavine daš v posodo kuhinjskega robota (ali pa večjo posodo in mešate z mikserjem s kavlji) in gnetete 5-8 min (na roke bo trajalo malo dlje, se pa ravno tako da).


Testo lahko pustite v isti posodi, lahko pa ga prestavite v drugo večjo posodo, jo pokrijete s prozorno folijo in odložite v hladilnik, da tam vzhaja vsaj 4 ure (lahko tudi čez noč) -

*precej naraste, še vedno pa ne toliko kot recimo naraste navadno kvašeno testo v toplem prostoru.



Naslednji dan zjutraj (ali pa čez vsaj 4 ure) vzameš testo iz hladilnika in ga zvrneš na pomokan pult - nič več ne gneteš, samo razdeliš na enako velike kroglice - najbolje se obnesejo težke od 150 - 175 g, ki so tudi najprimernejše za enega lačnega jedca burgerjev.


Kroglice testa enakomerno oblikuješ in jih na zgornji strani dobro zagladiš (lahko si pogledaš video kako delajo mozzarelo, da si lažje predstavljaš kako narediti tako kroglico), spoj je pa na spodnji strani. Tako bo bombetka lepo vzhajala in v pečici ne bo počila.


Tako oblikovane kroglice odložiš na pladenj / pekač / folijo na pultu v razmaku 2 prstov, ker bodo vzhajale. Pokriješ s čistim servetom in pustiš 1-2 uri vzhajati (najprej se morajo ogreti, nato vzhajajo) na sobni temperaturi.


Vzhajane bombetke premažeš z mešanico jajca in mleka in jih posuješ s sezamom.



Pečeš v ogreti pečici na 160 stopinj C 30 - 40 minut.


Za burgerje režeš ohlajene!


Dober tek!



Recent Posts

See All
bottom of page